Beselare

De St.-Martinuskerk in Beselare Beselare is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Zonnebeke in de Westhoek. Het dorp ligt net als de andere dorpen in de gemeente op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug. De plaats beslaat met het buiten meegerekend 1433 ha. De bodemgrond is door de ligging algemeen zandlemig. De plaatsnaam Beselare zou afgeleid zijn van een benaming voor bosweide, een laar. Beselare is al een oude plaats, maar het dorp werd zo goed als verwoest tussen 1914 en 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp is daarna geheel heropgebouwd. Eerder in de geschiedenis, in 1705, was het grondgebied van Beselare verheven tot markizaat door Lodewijk XIV. Het markizaat werd bestuurd door de adellijke familie van der Woestine, die ook eerder al Beselare bestuurde.

Beselare, toveressenparochie

 

Wie aan het marktplein van Beselare voorbij komt zal de bronzen heks wel opmerken. Ons dorp is ver buiten de westhoek gekend als heksen- of toveressenparochie. De overlevering is gebeurd dankzij de verhalen van schrijver Edward Vermeulen. In zijn verhalen vertelde hij hoe vaak verstandige, ontwikkelde mensen toch geloof hechtten aan toverij en hekserij, en hoe anderzijds de massa van eenvoudige lieden in de heksen- en toverijval van grappenmakers konden trappen. Ook beschreef hij het bijgeloof dat ziektes en onheil in de schoenen schoof van bejaarde, een beetje kinds geworden vrouwtjes, die men voor heksen nam. Hoe dan ook, Beselare kreeg de spotnaam “Toveressenparochie” toebedeeld omdat de mensen er, wellicht meer dan elders, steeds vermaak vonden in allerlei verhalen over heksen en spoken. Dit alles was de inspiratiebron voor het creëren van een nieuw dorpsfeest, op het moment dat de aloudedorpskermissen aan het uitsterven waren. Sinds 1959 vindt daarom om de twee jaar in het laatste weekend van juli de Heksenstoet plaats. Tijdens de periode voor de stoet is Beselare gehuld in een heksenkleedje. Overal staan er heksen voor de deur en zijn de voortuinen gedecoreerd met allerlei heksentaferelen.

Jozefa Bubbels oftewel Sefa Bubbels is de heks der heksen in Beselare. In de eerste stoet trok ze alleen op. Ze was de meesteresse van alle heksen en werd 84 jaar oud. Ze stond bekend om haar goede kruidendrankjes. Waarschijnlijk daarom dat ze zo lang leefde. Tijdens de heksenstoet wordt ze begeleid door een keurige groep bezemdanseresjes samen met de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia uit Beselare. (foto: www.rondomons.be)

Beselaars Heksenlied

In de heksenstoet spelen wij het heksenlied (Zo’n honderd keer voor ons gevoel). Beluister hier een opname, zo kan iedereen de volgende keer meebrullen als we voorbijkomen:

Refrein:
En ons Hekse dat is Sefa, Sefa,
z’heeft een rugge lijk nen Boltra, Boltra,
En ons Hekse dat is Sefa, Sefa,
z’is gekend de wereld rond.

1.
In het schone Beselare
vieren wij een schitterend feest
Want wij brengen u de mare
hier zijn heksen om ter meest

2.
Sefa vloog naar rare streken,
met een bezem door de lucht
en ging bij de duivel smeken
met veel heksen in een vlucht

3.
Ieder kon zijn ziel verkopen
bij de heksen van dat ras
Niemand gaat met Sefa lopen
ook niet voor het beste glas

4.
Ieder komt nu telken jare
naar dit prachtig heksenfeest
en wij zingen al te gare
rond ons Sefa om ter meest.Heksenwandelroute

Met de wandelroute “Beselare Heksendorp” wandel je door het behekste Beselare en zie je alle hotspots van het dorp. Een combinatie van folklore, architectuur en hekserij geeft je een goed beeld van het belang van de heksen in Beselare.

Vertrekpunt: St.-Martinuskerk Beselare
Afstand: 8,2 km die bewegwijzerd is!