Een mascotte die kon tellen

In de augustus-editie van De Heksegazette, het krantje over Beselare en de heksenstoet dat in Beselare gratis bedeeld wordt, staat een artikeltje over Wardje onze mascotte! Klik op “meer” voor het volledige artikel.

Dat onze harmonie een rijke geschiedenis heeft is algemeen geweten. Dat onze harmonie al bijna 150 jaar bestaat weten waarschijnlijk velen niet. Zo hadden ze destijds zelfs een mascotten in de vorm van een levende geit, namelijk Wardje. In 1967 kregen de leden van de harmonie hun eerste uniform. Op de mouw van dit uniform stond een geit, verwijzende naar de legende van de Vliegende Geit. Als trotse inwoners van Beselare besliste het bestuur om van danaf ook een echte geit mee te nemen op hun uitstappen. En inderdaad In datzelfde jaar deed ook de mascotte Wardje zijn intrede in het muziekkorps. Dit was een unicum en Wardje werd meteen het gezicht van de Beselaarse harmonie op hun vele uitstappen.

Wardje was een witte geit die fier als een gieter meestapte voor het muziek. Zijn vaste begeleider was jarenlang Boudwijn Masschelein, die ook jaren samen met zijn vrouw de rol van de Markies en Markiezin speelde in de heksenstoet. Ook was ze aanwezig op vele provinicale tornooien en tijdens de heksenstoet. Ze kreeg zelfs haar eigen dekkleed in dezelfde kleuren van de harmonie en vleugels voor op haar rug.

Wanneer het levensverhaal van Wardje of zijn opvolgers stopt is niet exact geweten. Feit is wel dat er nog een geit was in het jaar 1987 tijdens de viering van het 150 jarig bestaan van de harmonie.

(verschenen in “De Heksegazette, augustus 2010)

Eén antwoord op “Een mascotte die kon tellen”

Reacties zijn gesloten.