De Heksegazette: Het Jeugdensemble

heksDeze week viel opnieuw een editie van de Heksegazette, het krantje over Beselare en de heksenstoet dat in Beselare gratis bedeeld wordt, in de bus. Deze keer staat er een artikeltje in over Het Beselaars Jeugdensemble. Niet ons jeugdensemble, maar een ander jeugdensemble dat in de jaren ’80 in Beselare bestond.

Het Jeugdensemble

Jeugdensemble jaren 80 - foto 1 van 2 Dat Beselare een dorp is met een rijk verenigingsleven is algemeen geweten. Iedereen kan wel ergens terecht om zijn hobby of passie te beoefenen. Zo was er in het verleden ook een kleinere groep mensen die muziek maakten. Het Jeugdensemble is gegroeid uit een aantal mensen die vanuit de Chiro, een muziekgroepje vormden en die kerkelijke vieringen opluisterden. Het werd opgericht in 1967 onder stimulans van de vroegere kapelaan Luc Vandemoortele. Hij zag als proost van de Chiro nogal wat muzikanten onder de leden en op kamp werd ook veel gemusiceerd onder elkaar. Toen de modernisering van de kerkdiensten stilaan vorm kregen, werd gevraagd aan deze mensen om de chiromissen op te luisteren. In die tijd waren er dat toch wel een paar. Als je bijvoorbeeld weet dat de leidingsmensen werden aangesteld tijdens een kerkelijke viering, was het normaal dat er gespeeld werd met die muziekgroep. Ze werden ook gesteund door EH Vanwalleghem en al vlug werden ze gevraagd om ook andere diensten op te luisteren zoals de middernachtmis.

Na een tijdje werden ze gevraagd om ook buiten Beselare kerkelijke diensten op te luisteren. En dan in het bijzonder de huwelijksmissen. Daar de groep wat te klein was en men nieuwe instrumenten erbij wilde, werd de naam veranderd naar het Jeugdensemble.

Grote bezieler achter het ensemble was Willy Vandenabeele. Al van jongsaf was Willy met muziek bezig. Door zijn studies aan het conservatorium, waar hij een eerste prijs voor dwarsfluit haalde. Hij was al vlug dirigent van ondermeer het muziek van Ledegem en Geluwe. Van jongsaf was hij ook nog dirigent van verschillende koren.

Jeugdensemble jaren 80 - foto 2 van 2Het Jeugdensemble heeft echter maar zo’n zeven jaar bestaan en het laatste optreden was met de middernachtmis in 1974. Toen werd de viering opgelusiterd door het ensemble samen met een koor, in totaal 40 man. Een mooie anekdote rond het jeugdensemble die Willy nog zo levendig en met pretoogjes weet te vertellen is het feit dat op een bepaald moment gevraagd werd aan Zuster Godelieve, die toen les gaf in het lager van de Meissjesschool, of ze niet wou meespelen met het Jeugdensemble. Willy naar Moeder Overste om dit te vragen. Na veel vragen mocht ze van Moeder Overste meedoen. Er werd een contrabas gekocht en de Zuster mocht deze bespelen. Maar voor optredens en repetities moesten ze haar wel iedere maal gaan halen en terugvoeren van Moeder Overste. Zo werd ze eens na een optreden in Beveren-Leie, teruggebracht door twee jonge mannen (de namen zijn gekend op de redactie) die nogal graag eens een pintje durfden verzetten. Onderweg kregen ze dorst en samen met de zuster zijn ze dan op cafébezoek geweest waarbij ze Zuster Godelieve hebben leren spelen op de flipperkast.

Dat Willy nog wel enkele anekdotes weet te vertellen, zal niemand verwonderen. Het deed echt deugd om iemand met zoveel enthousiasme te horen vertellen over zijn hobby.

(tekst: De Heksegazette)

 

Eén antwoord op “De Heksegazette: Het Jeugdensemble”

Reacties zijn gesloten.